4 TEMEL MARKA BİLEŞENİ
4 TEMEL MARKA BİLEŞENİ
Pek çok kişinin “marka”nın temelde şirketin adı ve kullandıkları logodan ibaret olduğuna dair yaygın bir yanılgı vardır. Bu unsurlar bir işletmenin genel markasına katkıda bulunurken, “marka” terimi aslında bundan çok daha kapsamlıdır. Pek çok farklı bileşen içerir, bu nedenle markanızı başarılı bir şekilde geliştirmek için çok düşünmeniz gerekir. Aşağıda, markanızı oluştururken ele almanız gereken dört ana marka bileşeni ve bu bileşenleri daha da geliştirmek için ne tür stratejiler uygulayabileceğiniz yer almaktadır.
1. Marka Kimliği
Marka kimliğiniz, markanızın nasıl algılanmasını istediğinizdir. Marka kimliğinizin ne olduğunu ve ne olmasını istediğinizi bilmeniz önemlidir. Sen bilmezsen başkası nasıl bilsin? Güçlü bir marka kimliğiniz yoksa, marka bilinirliği oluşturmakta zorlanacaksınız . Marka kimliğinizi oluşturmak için atmanız gereken birkaç adım şunlardır:
- Misyonunuzu tanımlayın
Şirketinizi ilk kurma sebebiniz neydi? Şirketinizin hedefi nedir? Tüketiciler, misyonunuzun ne olduğunu bilmek isterler (ve bunun “kar elde etmek” olduğunu duymak istemezler) ve bu, bir şirket olarak kim olduğunuzu yansıtacaktır.
- Benzersiz değer teklifinizi oluşturun
Eşsiz değer teklifiniz, sizi rakiplerinizden ayıran şeydir. Teklifinizin müşterilerinize nasıl fayda sağlayacağının, müşterilerinizin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağınızın ve teklifinizi benzersiz kılan şeyin bir ifadesidir. Yürüttüğünüz her pazarlama kampanyası, benzersiz değer önermenizle uyumlu olmalıdır.
- Markanızın görsel kimliğini oluşturun
Markanızın görsel unsurları kesinlikle marka kimliğinizi etkiler. Facebook’un basit logosu ve mavi kullanımından McDonald’s’ın altın kemerine ve sarı ve kırmızı paletine kadar, oradaki en büyük şirketlerden bazılarının logolarını ve renk paletlerini düşünün. Anında tanınan güçlü bir logo önemlidir, ancak renklerinizi seçmek de önemlidir. Farklı renklerin farklı anlamları vardır ve seçtiğiniz renklerin izleyici üzerinde psikolojik bir etkisi de olabilir. Örneğin, birçok fast-food restoranı kırmızı ve sarıyı kullanır çünkü bu renk kombinasyonunun iştahı uyandırdığı düşünülür. Sadece tutarlılığın anahtar olduğunu unutmayın. Logonuzda ve web sitenizde mavinin tonlarını kullanmaya karar verirseniz, aynı renkleri sosyal medya sayfalarınız, e-posta bültenleriniz ve fiziksel konumunuz için de kullanmalısınız.
- Marka bilinirliğini artırın
Marka kimliğiniz hakkındaki vizyonunuzu kitlelere ulaştırmak biraz zaman alacak. Bunu yapmak için, misyonunuzu ve benzersiz değer teklifinizi vurgulayan bir web sitesi oluşturmak, SEO için optimize edilmiş içerik oluşturmak, tüketicilerle etkileşim kurmak için sosyal medyayı kullanmak gibi çeşitli pazarlama çabalarıyla markanızın farkındalığını oluşturmak isteyeceksiniz. içeriğinizi ve daha fazlasını yayınlayın. Görevinizin, benzersiz değer önermenizin ve görsel kimliğinizin tüm platformlarda tutarlı olduğundan emin olmanız da çok önemlidir. Değilse, marka kimliğinize zarar verir.
2. Marka İmajı
Marka imajınız, markanızın nasıl algılandığıyla ilgilenmesi bakımından marka kimliğinize benzer. Ancak, marka kimliğiniz markanızın nasıl algılanmasını istediğiniz iken, marka imajı markanızın gerçekte nasıl algılandığıdır. Marka imajınızı, şu anda genel halk nezdinde sahip olduğunuz itibar olarak düşünün. Örneğin United Airlines’ı ele alalım. Kısa bir süre önce, “düşünceli, modern ve yenilikçi bir havayolu” olarak marka kimliklerini güçlendirmek amacıyla marka tasarımlarını güncellediler. Bununla birlikte, müşteri hizmetleriyle ilgili çok sayıda büyük PR başarısızlığından sonra, marka kimlikleri ve marka imajı şu anda birbirinden oldukça farklıdır. Bunu akılda tutarak, olumlu bir marka imajı oluşturmanın ve sürdürmenin birkaç yolu şunlardır:
- Mesajınızı PR yoluyla yayın
Anahtar mesajlarınızı ve şirketinizle ilgili haberleri yaymak için halkla ilişkileri kullanın. Bunu haber kaynakları, ticari yayınlar ve hatta çevrimiçi bloglar aracılığıyla yapabilirsiniz. Halkla ilişkiler, markanız ve yaptığınız şey hakkında farkındalık yaratmanıza yardımcı olacak ve böylece marka imajınızı geliştirmenize yardımcı olacaktır.
- Sosyal bir varlık oluşturun
Sosyal medya, tüketicilerle içerik paylaşarak, tüketicileri en son haberler ve ürün lansmanları konusunda güncel tutarak, mesajınızın farkındalığını artırarak ve tüketicilerle kişisel düzeyde etkileşim kurarak marka imajınızı oluşturmanın inanılmaz derecede etkili bir yoludur. Aslında, olumsuz yorumları ele almak için sosyal medyayı bile kullanabilirsiniz. Bu, durumu önemsediğinizi göstererek ve durumu düzeltmeye çalışarak, kötü müşteri deneyiminin bir sonucu olarak marka imajınıza verilebilecek olası hasarı onarmanın iyi bir yoludur.
- Yüksek kaliteli içerik oluşturun
İçerik, daha fazla web trafiği getirerek marka bilinirliğini artırmaya yardımcı olacaktır . Bununla birlikte, marka otoritenizi oluşturmanıza da yardımcı olabilir. Şirketiniz ve hedef kitlenizle alakalı (ve yüksek kaliteli) içerik yayınlayarak, güvenilir bir bilgi kaynağı olacaksınız ve bu da itibarınızı ve marka güveninizi artırmanıza yardımcı olacaktır.
3. Marka Kültürü
Marka kültürü, şirketinizin temel değerlerini ve bu değerler için nasıl bir örnek oluşturduğunuzu ifade eder. İşletmeler her zaman
belirli değerleri vurguladı; ancak bu değerler genellikle “güvenilirlik” veya “dürüstlük” gibi şeylerdi. Temel etiğe daha çok eşdeğer olan değerler. Bunlar tutunulması gereken önemli değerler olsa da, giderek daha fazla işletme genel kabul görmüş değerlere ek olarak siyasi duruşların yanı sıra ahlaki duruşlar da benimsemeye başladı. Bu tür değerler marka kültürünüzü de besler. Örneğin Nike’ı ele alalım. Colin Kaepernick’i destekleyen reklamlar yayınlayarak ve son zamanlarda ABD kadın futbol takımının Dünya Kupası galibiyetinin önemini öne sürerek güçlü sosyal konumlar aldılar. Bunlar, marka kültürlerinin bir parçası haline gelen eşitliği savunan markalaşma çabalarıdır. Aşağıda, marka kültürünüzü oluşturmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu verilmiştir:
- Değerlerinizi tanımlayın
Değerlerinizin tam olarak ne olduğunu ve şirketinizin bu değerleri nasıl yaşadığını tanımlayın. Almak istediğiniz belirli bir duruş varsa, tavır almaktan korkmayın. Yine Nike örneğini ele alırsak, Kaepernick’i desteklemeleri tartışmalı kabul edildi ve pek çok tüketici onların pozisyonuna katılmadı. Ancak, konumlarıyla aynı fikirde olanlar, Nike markasıyla daha da güçlü bir şekilde uyumlu hale geldi. Herkesi memnun edemezsiniz ama değerlerinize bağlı kalarak müşterilerinizin çoğuyla ilişkinizi güçlendirme olasılığınız daha yüksek olacaktır.
- Değerlerinizin farkındalığını yaygınlaştırın
Web sitenizde ilan ederek veya sosyal medyada değerlerinizle ilgili tartışmayı teşvik ederek tüketicilerin değerlerinizi bilmesini sağlayın. Değerlerinizi destekleyen içerik yayınlamak da etkili bir yöntemdir.
- Şirketinizin değerlerinizi yansıttığından emin olun
Tüketicilerin bir ikiyüzlüden daha fazla nefret ettiği bir şey yoktur. Sosyal medyada ve pazarlama çabalarınızda eşit ücret desteğinizi sergiliyorsanız, vaaz ettiğiniz şeyi uygulasanız iyi olur. Marka kültürünüz inanılmaz derecede şirketinizde kendi değerlerinizi benimseme yeteneğinize bağlıdır.
4. Marka Kişiliği
Marka kişiliğiniz, şirketinizin sahip olduğu insan özelliklerini ifade eder. Bir marka kişiliği geliştirmek, izleyicilerinizle duygusal düzeyde bağlantı kurmak ve markanızı ilişkilendirilebilir kılmak için hayati önem taşır. Bu nedenle, marka kişiliğinizi geliştirmek için aşağıdaki ipuçlarını kullandığınızdan emin olun:
- Hedef kitlenizin kim olduğunu öğrenin
Kitlenizi anlamak, en başından yapmanız gereken bir şeydir. Marka kimliğinizi oluşturmada da önemli bir adımdır. Ancak, marka kişiliğinizi geliştirmek söz konusu olduğunda özellikle önemlidir. Kendinizi sunma biçiminiz ve iletişim kurma biçiminiz yalnızca izleyicinin kim olduğunu değil, aynı zamanda ne beklediklerini de yansıtmalıdır. Örneğin, daha genç bir izleyici kitleniz varsa, kuru, resmi bir ton onlarda yankılanmayabilir. Bununla birlikte, kitleniz daha yaşlıysa, daha genç argo kullanmak ve güncel popüler kültür referansları onları aşabilir.
- Kitlenizle etkileşim kurun
Kişiliğinizi yazdığınız içerikte yansıtabilseniz de, bunu insanlarla etkileşim kurarak yapmak daha kolaydır. Bu yüzden sosyal medyayı kullanmak çok önemli. Tüm hedef kitleniz etkileşimlerinizi görür ve bu, kişiliğinizi belirli bir şekilde oluşturmanıza yardımcı olur. Örneğin, Wendy’s, mizahı kullanmaları ve Twitter’da diğer markalarla girdikleri sahte kan davaları nedeniyle oyuncu bir kişiliğe sahip olmakla ünlüdür.
- Tonda tutarlı olun
Bir platformda komik ve gayri resmi olacaksanız, kişiliğinizin hem çevrimiçi hem de çevrimdışı kullandığınız diğer tüm platformlara da taşındığından emin olmanız gerekir. Tutarsızsanız, tutarlı bir marka kişiliği geliştirme yeteneğinize zarar verir, bu da yalnızca hedef kitlenizin kafasını karıştırır.
Bunlar, marka stratejinizi geliştirirken ele almanız gereken dört ana marka bileşenidir. Güçlü bir marka, güçlü bir marka kimliği, marka imajı, marka kültürü ve marka kişiliği gerektirir. Bu bileşenlerin dördünü de geliştiren başarılı bir marka stratejisi uygulamak, marka güvenini, bağlılığını ve farkındalığını artırır.
Dan Gartlan, sonuç getiren stratejik pazarlama programlarıyla her türden şirketin iş girişimlerini yönlendirmesine ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur. Stevens & Tate Pazarlama Başkanı olarak, çeşitli sektörlerde 20 yılı aşkın deneyime sahiptir ve uzmanlığını ülke çapında markalar oluşturmak için paylaşmaya devam etmektedir.