LOADING CLOSE

MARKA VE KURUMSAL KİMLİK

MARKA VE KURUMSAL KİMLİK

GÜÇLÜ BİR MARKANIN KURUMSAL KİMLİKLE BAŞLAMASI İÇİN 4 NEDEN

Kurumsal kimlik, marka kimliği ve marka imajı terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır, ancak aslında birbirinden farklıdır.

  • Kurumsal kimlik, algıyı şekillendiren içsel faaliyetlerle ilgilidir.
  • Marka kimliği, bir kuruluşun hedef kitlesi tarafından nasıl algılanmak istediğidir.
  • Marka imajı, tüketiciler tarafından sahip olunan dış algılardır.

Üçü de birbirine dokunmuştur, ancak markanızı oluştururken her biri ayrı ayrı düşünülmelidir. Her şey kurumsal kimlikle başlar.

Kurumsal Kimlik Nedir?

Kurumsal kimliği tanımlamak zor olabilir  . Kurum kültürünüzden çok daha fazlası, “biz kimiz?” sorusuna cevap vermelidir. Kurumsal kimlik, bir şirketin hedef kitlesinden iyi bir algı elde etmek için yaptığı eylemdir. Kurumsal tasarım, kurumsal iletişim ve kurumsal davranış yoluyla elde edilir.

Kurumsal Tasarım

Kurumsal tasarım, şirketinizi benzersiz kılan ve rekabette öne çıkan marka varlıklarını içerir. Bir markanın şirket kimliği tasarımı, logosuna, adına, stil kılavuzuna, sloganına, renk paletine, tipografisine, üniformalarına, binalarına, kartvizitlerine ve daha fazlasına görsel olarak yansıtılır. Kurumsal kimliğin korunması, çalışanların takip etmesi için bir marka kılavuz kılavuzu oluşturularak yönetilebilir.

Kurumsal iletişim

Kurumsal iletişim, işletmenizin bilgileri çalışanlara, yatırımcılara, dış paydaşlara ve müşterilere nasıl yaydığıdır. Buna halkla ilişkiler, iç iletişim, itibar yönetimi ve diğer dış iletişim çabaları dahildir.

Kurumsal Davranış

Kurumsal davranış, bir şirketin özüdür. Kurumsal davranış yoluyla bir şirket, temel değerlerini, marka vaadini ve felsefesini göstermelidir. Birçok önde gelen marka bunu kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarıyla başarıyor. Kurumsal davranış, markanızı müşteriler, müşteriler, çalışanlar ve yatırımcılar dahil olmak üzere topluluğa nasıl sunduğunuzdur.

Kurumsal Kimliğe Neler Dahildir?

Yukarıda bahsedildiği gibi, bir şirketin kurumsal kimliği, bir organizasyonun genel “yüzünü” temsil eden tüm görsel unsurları içerir. Bunlar şunları içerir: 

  • Şirket logosu
  • yazı tipi
  • Kısa Açıklama veya Slogan
  • görüntü 
  • Renk uyumu 
  • Ses tonu
  • üniformalar 
  • Ve dahası 

Marka Kimliği Nedir?

Marka kimliği, bir kuruluşun hedef kitlesi tarafından nasıl algılanmak istediğidir. Müşterilerinizin şirket markasından aldığı mesajdır. Bu mesajı sürdürmek marka tutarlılığı için önemlidir, böylece hedef kitleniz markanızı her zaman tanıyacak ve marka sadakatini koruyacaktır. Eski logolar şirketin ortak sürücüsünde dolaşırken marka kimliğini korumak sinir bozucu olabilir.  Güncel logoları ve pazarlama materyallerini korumanın bir yolu, tüm pazarlama materyallerinizi uyumlu ve tutarlı tutmak için bir dijital varlık yönetimi çözümü kullanmaktır. 

Marka Kimliği Neden Önemlidir?

Güçlü bir marka kimliği oluşturmak, işletmeniz ve müşterileriniz arasında farklılaşma, kişilik, tutarlılık, farkındalık ve sadakat oluşturmanıza olanak tanır. Markanız şirketin kimliğidir. Bu imaj, tüm çalışanlara ve müşterilere gösterilecek ve bu nedenle onu şirketinizin en değerli varlıklarından biri haline getirecektir.

Marka İmajı Nedir?

Marka imajı veya kurumsal imaj, tüketicilerin sahip olduğu mevcut dış algıdır. Müşterilerinizin veya potansiyel müşterilerinizin markanız ve bir uzantısı olarak ürününüz veya hizmetiniz hakkında sahip olduğu genel çağrışımlar ve inançlardır. Kurumsal imaj, tüketicilerin markanız hakkında çeşitli kaynaklardan edindikleri genel izlenimi kapsar.

Kurumsal Kimliğin Önemi

Güçlü kurumsal kimlikler, insanların markanız ve ürünleri veya hizmetleriyle ilgili duygularını şekillendirmede hayati öneme sahiptir ve aracıdır. Günümüzün rekabetçi pazarında, her büyüklükteki, misyon ve amaçtaki kuruluşlar için kurumsal kimlik kılavuzu, marka stil kılavuzu, ilkeler ve ses tonu oluşturmak hayati önem taşımaktadır. İşte bunun dört nedeni.

  1. Yapışkanlık . Tutarlı bir kurumsal marka kimliği oluşturmak, kuruluştaki herkesin müşterilerle, paydaşlarla ve potansiyel müşterilerle her etkileşim kurduğunda onu aynı şekilde temsil etmesini sağlar.
  2. Uzmanlık . Bir şirket kimliği, markanızı sektörünüzde güvenilir bir uzman olarak yansıtmanıza yardımcı olur.
  3. Güvenilirlik _ Özenle hazırlanmış ve geliştirilmiş bir kurumsal kimlik, markanızın görsel sunumunu e-posta, sosyal medya vb. tüm kanallarda standart hale getirmeye yardımcı olur.
  4. Otorite . Güçlü bir kurumsal kimlik, sizi rakiplerinizden ayırır ve markanızın tasarım, iletişim ve eylem yoluyla kolayca tanınmasını sağlar.

Kimliğinizi Şekillendirin Yoksa O Sizi Şekillendirir 

Her organizasyon yaşayan, nefes alan, sürekli büyüyen, değişen ve dış etkilere yanıt veren bir varlıktır. Bu nedenle, kuruluşunuzun kurumsal kültürünün, marka bilinci oluşturma ve stratejisiyle ayrılmaz bir şekilde nasıl bağlantılı olduğunu görmek kolaydır. Ne yazık ki birçok şirket, bir kriz onları sert gerçeklerle yüzleşmeye zorlayana kadar kurumsal kimliklerini yönetmeyi ve korumayı görmezden gelir.

Bunun mükemmel bir yakın örneği Uber’dir. Şirket, bir dizi istifa ve kurucu Travis Kalanick’in CEO olarak görevden alınmasıyla sonuçlanan bir dizi iç ve dış skandal yaşadı. Marka  , 2016 yılında da yeni bir kurumsal görsel kimlik çıkarmaya karar verdiği, ancak kopuk kurumsal kültürü ve küresel algısını kabul edemediği 2016 yılında çok eleştiri aldı.  

Uzmanların sıklıkla atıfta bulunduğu başka bir örnek, HP’nin o zamanki CEO’su Carly Fiorina’nın, HP’nin kurucularının yerleşik marka kişiliğini, değerlerini ve kimliğini yansıtmayan bir şirket olan Compaq ile birleşmesine tepkinin ne olacağını yanlış hesaplamasıdır.

Pozitif Marka ve Kurumsal İmaj Oluşturma

Tersine, saygın bir kurumsal kimlik oluşturan ve sürdüren markalar, şirket imajı ve kurumsal itibar üzerinde buna karşılık gelen olumlu bir etkiyle ödüllendirilir. İyi bir örnek, 30 yıl ve sadece birkaç küçük yanlış adımdan sonra hala yenilikçi ve çığır açan bir marka olarak görülen Apple.

Kimliğin marka için ne kadar önemli olduğunu gösteren diğer şirketler arasında, kendiliğindenlik ve müşteri memnuniyetine odaklanan Coca-Cola; Sürekli olarak olağanüstü bir perakende deneyimi sunan bir şirket olan Target; ve farklı kurumsal kişiliği, yolcuları A noktasından B noktasına götürmek için eğlenceli yaklaşımına yansıyan Southwest Airlines. Tüm bu organizasyonların ortak noktası nedir? Onlar milyonlarca insanın bildiği ve güvendiği markalardır.

Güçlü bir kurumsal görsel kimlik, marka değerinize muazzam bir değer katar ve aslında en güçlü varlığı olabilir. Uygun şekilde geliştirilen bir marka kişiliği, siz ve müşterileriniz arasında bir bağ oluşturur, kalıcı güç oluşturmaya yardımcı olur ve nihayetinde gelecekteki tüm müşteri etkileşimleri için zemin hazırlar.

Kaynak:https://marcom-com.translate.goog/four-reasons-why-a-strong-brand-should-begin-with-corporate-identity/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr